Tao taukoja

Taolaisuuden periaatteet ovat Luonnollinen yksinkertaisuus, Vaivaton toiminta, Pakottomuus ja Myötätunto. Elänkö ja työskentelenkö minä näin?

Ainakaan minua ei ole koulutettu ajattelemaan työnteosta näin. Luterilainen kulttuurini kehottaa itse asiassa täysin päinvastaista. “Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitseman” ja sitä rataa. Elänkö koko elämäni otsa hiessä, uskoen että sen nyt vaan kuuluu olla rankkaa?

“Se mihin keskität huomiosi, kasvaa.” Näin sanoo Law of Attraction. Minkä haluan kasvavan elämässäni? Entä työssäni?

Lenkillä mietin taukoja, asia tuli mieleen kun juoksin liikaa ja oli pakko pitää siitä tauko. Yritin pakottaa itseni kovempaan vauhtiin kuin kuntoni ja vireeni sillä hetkellä mahdollisti.

Tauko on pahasta, tehokkuuden ja tuottavuuden vihollinen luterilaisen ajattelun mukaan. Tauko on parasta, aikaansaavuuden ja luomisen edellytys taolaisen ajattelun mukaan.

Leikitään sanoilla: TAO => lisätään kaksi kirjainta ja saadaan TAUKO.

Screen Shot 2015-03-14 at 17.30.07Anna aivoillesi lepohetkiä ja luo arkeesi rytminvaihdoksia. Vaihtelu virkistää. Tee havaintoja, pidä taukopäiväkirjaa: millaisia taukoja pidit tänään?

Älä tao tulosta,  pidä Tao-taukoja. Luo itsellesi, perheellesi ja organisaatiollesi toimiva taukokulttuuri. Saat kestävää tulosta.

– Pexi

Happyvator: Taoism suggests Natural simplicity, Effortless action, Non-forcing, and Compassion. Do we live and work like this? Or are we doing the opposite? Our brains need pauses to revive. We need a better culture for taking pauses; as individuals, communities and organisations. Start paying attention to your pauses – start a pause diary and give your brains a break.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s