Taitava havaitseminen

Palaan jo aiemmin esiteltyyn Itsen johtamisen canvakseen. Canvas auttaa hahmottamaan yksilön uudistumispolkua; omakohtaista havainnoinnin, pysähtymisen ja toiminnan retkeä.

Tänään mietin havaitsemista. Huomaanko mitä elämässäni tapahtuu? Kovassa vauhdissa havaintokenttäni kapenee, ja pelkään tohottavani elämäni ohitse. Toisaalta en halua koko ajan pysähdellä reflektoimaan, haluan liikkua vauhdilla eteenpäin, saada aikaan asioita, luopua vanhasta ja luoda uutta. Millainen havainnointi on taitavaa ja tilannetajuista tässä ajassa?

Puusilmät
Puusilmät. Näenkö tämän hetken? – Valokuva Aino Huotari

Havaitsenko mitä nyt tapahtuu, ympärilläni ja sisälläni? Mitä merkityksiä havainnoilleni annan; ennen kaikkea, hyväksynkö sen mitä jo on, ja etsin myönteistä tulkintaa? Millainen toiminta, tai toiminnasta pidättäytyminen, on nyt mielekästä ja tarkoituksenmukaista? Osaanko ottaa nopeissakin tilanteissa sen väljän tilan, joka vaaditaan tietoisen valinnan tekemiseen? Valittavana on aina kaksi asiaa: miten toimin ja millaisen mielentilan valitsen.

Pääkysymys: Miten olen tullut tähän tilanteeseen, ja mitä havaitsen nyt?

Tarkentavia pohdintakysymyksiä voisivat olla:

  • Miten kuvailen tilannettani (työ/elämä) juuri nyt?
  • Mitkä hetket aiemmasta elämästäni tulevat mieleen ensimmäisinä?
  • Mitkä ovat elämäni/työurani merkityksellisimmät hetket?
  • Miksi olen siellä missä olen nyt?
  • Mitkä ovat suurimmat haasteet ja mahdollisuudet nykytilanteessani
  • Havaitsenko olemiseni laadun tekojeni lähteenä? Miten olen tässä hetkessä?

Heittäydy täysillä, ole hereillä, havaitse taitavasti ja etene rohkeasti. Tai pysähdy, jos havaitset itsessäsi pysähtymisen tarpeen. Valitsit nopean etenemisen tai pysähtymisen, toivotan Sinulle onnea ja iloa tähän hetkeen.

– terveisin Pexi

Happyvator: Am I awake in this moment? Do I notice what happens inside me, and around me? Am I a good observer, or do I rush past this moment towards the next moment? How can I become a better observer, and start leading my life more skilfully?

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s