Ystävysty nykyhetken kanssa

Tulokulma väljästi elämisen taitoon: läsnäolo

Läsnäolosta puhutaan kaikkialla – miten kehittyisit siinä taitavammaksi? Miten estät mieltäsi seikkailemasta menneessä ja tulevassa? Miten olet auki sille mitä tapahtuu nyt, ja mikä on juuri tässä tilanteessa mahdollista?

Kuvittele mentaalinen portti, josta astumalla pääset läsnäolon tilaan – olkoon sen nimi Nytportti. Missä tilanteessa oletkin, astu kerran, kaksi tai kolme kertaa Nytportin läpi: hyväksyntä -> nautinto -> innostus.

”Nothing great has ever been achieved without enthusiasm.” – Ralph Waldo Emerson 

Kun astut portista, olet edelleen samassa paikassa, mutta uudessa mielentilassa.  Tulet tilaksi sille, mikä on. Hyväksyt että nyt on tällainen tilanne. Jos mahdollista, alat nauttia tästä hetkestä. Jos mahdollista, voit edetä jopa flow-tilaan – se voi tarkoittaa ripeää luomisen läpimurtoa tai seesteistä olemisen keidasta mielessäsi.

Motoksi muotoutuu ”ystävysty nykyhetken kanssa”, koska läsnäolon porttien läpikäynti edellyttää vastustuksen loppumista. Miksi nykyhetken kanssa kannattaa ystävystyä? Mitään muuta ei ole, vietät koko elämäsi nykyhetkessä. Suhde nykyhetkeen on elämäsi tärkein suhde, siitä seuraa kaikki muu. Voit ystävystyä itsesi, muiden ihmisten, uusien ajatusten tai muuttuvien olosuhteiden kanssa vasta kun olet avautunut nykyhetkelle.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

  Videolla työkalu harjoiteltavaksi: läsnäolon portit

  • Missä tilanteessa oletkin, astu mielikuvituksessasi kolmen Nytportin läpi: hyväksyntä -> nautinto -> innostus. Tarkkaile, mille tasolle pääsit. Jos et päässyt ollenkaan näihin mielentiloihin, poistu tilanteesta jos mahdollista.
  • Mielen väljyys auttaa etenemään porteilla. Kokeile näitä keinoja, joilla voit  luoda mieleesi väljyyttä/tilaa: Varaa aikaa, esim jooga ja meditaatio. Kuuntele rauhoittavaa musiikkia, erityisesti hiljaisuutta sointujen välissä. Katsele ja kuuntele luontoa. Kävele valppaana, huomaa asioita.
  • Tarkkaile väljyyttä omassa mielessäsi, älä täytä tyhjiä hetkiä jollain pakonomaisella toiminnalla tai ajattelulla.

… jos haluat tulla mukaan digialustalle, jossa keskustellaan Elä väljästi -ohjelman teemoista, seuraa tätä linkkiä ja liity keskustelualustallemme.

-terveisin Pekka

Elä väljästi -ohjelma on sarja tulokulmia taitavampaan tapaan johtaa itseään ja työskennellä tuottavasti yhdessä, tiukan yksin puurtamisen sijaan. Seuraava Elä väljästi -ohjelman postaus: Rupea läsnäolon majakaksi.

Eläväljästi_teemat.001

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s